15 Ocak 2009

The Basketball Diaries (1995)

Türkçe Adı: Günlük
Tür: Biyografi / Polisiye / Dram / Spor
Yönetmen: Scott Kalvert
Süre: 102 dakika
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Lorraine Bracco, Marilyn Sokol, James Madio, Patrick McGaw, Mark Wahlberg, Roy Cooper, Vincent Pastore, Bruno Kirby, Jimmy Papiris, Nick Gaetani, Alexander Chaplin, Ben Jorgensen, Josh Mostel, Juliette Lewis, Jim Carroll
Ergenlik çağlarında, her gencin başından farklı deneyimler geçer. Aşk için ölmek, farklı olmak, aynada baktığı kişiyi tanımak, birtakım gruplara takılmak, bir şeyler denemek vs. Birçok pişmanlık yaşanabilir. Bazen bunlar bir şekilde atlatılır, bazen de bir yara izi gibi kalıcı olur. Aslında o yıllar, insanın kişiliğini anlamaya başladığı dönemlerdir. Meslek hayatına adım atmadan önce, ne yapılacağına doğru karar verilirse, başarının yakalanması hiç de zor olmayacaktır. Tabi toplumun etkisi de, yön çizmeye yardımcı olan diğer önemli etken olduğunu unutmamak lazım.

Jim Carroll, bir günlük tutmaktadır. New York’taki yaşantısının çoğunu, arkadaşlarıyla dolaşarak ve elinden düşürmediği bu günlüğü yazarak geçirmektedir.

Jim Carroll (Leonardo DiCaprio), Pedro (James Madio), Neutron (Patrick McGaw) ve Mickey (Mark Wahlberg), çok iyi arkadaştır. Jim, Mickey ve Neutron, okulun basketbol takımında beraber oynamaktadır. Arada bir kullandıkları eroin, hayatlarına daha fazla girmeye başlayınca, asi tavırları gittikçe sertleşir. Fakat Neutron, onların bu kadar başıboş davranmalarından rahatsızlık olacak ve elinden geldiğince arkadaşlarını uyaracaktır.

Film boyunca günlükten yapılan alıntılara yer verilmesi, tam yerinde olmuş. The Basketball Diaries, gerçek yaşamdan yola çıkılarak çekilmiş bir biyografi yapımıdır. Basketbol Günlükleri, onun 17 yaşında tamamladığı kitabına verdiği isimdir.

Film, gençlere tam bir ders niteliğindedir. Seyirciyi sıkmayan, her karesinde farklı bir keyif veren The Basketball Diaries’i izleme fırsatı bulunursanız, kaçırmayın.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder