08 Ocak 2009

Mansfield Park (1999)

Tür: Komedi / Dram / Romantik
Yönetmen: Patricia Rozema
Süre: 112 dakika
Oyuncular: Hannah Taylor-Gordon, Talya Gordon, Lindsay Duncan, Bruce Byron, James Purefoy, Sheila Gish, Harold Pinter, Elizabeth Eaton, Elizabeth Earl, Philip Sarson, Amelia Warner, Frances O'Connor, Jonny Lee Miller, Victoria Hamilton, Hugh Bonneville, Justine Waddell, Embeth Davidtz, Alessandro Nivola, Charles Edwards, Sophia Myles, Hilton McRae, Anna Popplewell
10 yaşındayken annesinin bakamadığı Fanny (Frances O'Connor), Mansfield Park’da yaşayan teyzeleri Leydi Bertram (Lindsay Duncan) ve Norris (Sheila Gish)’in yanına gönderilir. Fanny; mutlu görünmeye çalışan, iyi niyetli ve teyzelerine olan minnettarlığını her fırsatta gösteren biridir.

Bertram ailesi asil bir ailedir. Maria, Julia, Tom ve Edmund olmak üzere 4 çocuğu vardır. Sir Thomas Bertram (Harold Pinter) ciddiyet sahibidir. Leydi Bertram ise iyi niyetli bir kadındır. Norris ise her fırsatta sınıf ayrımcılığı yapan kişiliksiz biridir.

Geldiği günden bu yana fakir bir aileden geldiği hissettirilen Fanny’in en sevdiği kişi, çocukluğundan bu yana destekçisi ve arkadaşı olan Edmund (Jonny Lee Miller) olmuştur. Yıllar geçtikçe Edmund’a beslediği sevgi, aşka dönüşecektir.

Londra sosyetesinden Mary Crawford (Embeth Davidtz) ve abisi Henry (Alessandro Nivola), Mansfield Park’ın konuğu olacaklardır. İkisi de mal varlığı ve gösteriş düşkünüdür. Mary’nin Edmund’ı etkilemeye çalışması Fanny’i mutsuz edecek, bundan sonra da Mansfield Park’ta hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Jane Austen'ın romanından yola çıkılarak sahnelenen filmde, çok fazla edebi diyaloglara yer verilmiş. Konuşmalardaki kalabalık cümleler, odaklanmanızı zorlaştırıyor. Sahnelerdeki olayların birbiriyle bağlantıları ya kopuk, ya da hızlı geçiştirilmiş. Eski İngiliz edebi yapıtlara ilgi duyanları memnun edebilecek film, genel izleyiciyi sıkabilir.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder