11 Ocak 2009

Testere Serisi

Kötülüklerin sorgulanması, gizli kalmış gerçekler, uygulanan testler ve sonucundaki kanlı yargı…

Testere serisi mükemmel bir gizem oyunuyla 2004 yılında James Wan’ın yönetmenliğinde başlıyor. Dönemin en iyi gerilim korku örneklerinden biri olan Saw, vahşetle olayları dramatize ediyor.

İlk film, oldukça etkileyiciydi. Günlerce konuşuldu, manşetlerden inmedi. Korku ve polisiye filmleri kategorisinde uzun zaman bir numarayı almayı başardı. Akla gelmeyecek tehlikeli düzenekler hazırlayıp bunları yöneten Jigsaw (Tobin Bell), vicdanını kaybetmiş insanlara kendi dillerinden cevap verdi.

Sahneler, gerçekten tüyler ürperticiydi. Saw orijinal ismiyle sahnelenen film, ilk çıkan seriden sona doğru, aşağı yönlü bir grafik göstermektedir. İlk Saw (2004) gerçekten farklıydı. Kimin sorguladığı ve neden yaptığı tam olarak belirtilmemişti ama yoruma dayalı olarak açık uçluydu. Sonunun ne olacağını tahmin etmeniz mümkün görünmüyordu. Fakat sonradan devamı çekilmeye başlayınca, iş ticari kaygıya dönüştü. Her yönetmen filminin başarısı için uğraşır ama tadında bırakmadığınız sürece, rahatsız edici olmaya başlayacaktır. İlk filmde tasarlanan etkileyicilik, sonlara doğru seri bir oyuna dönüşerek testerenin orijinalliği kaybolmuştur. Artık biliyoruz ki, her çıkacak olan yeni yapımla beraber yeni bir vahşet gelecek, sonu nasıl biteceği izleyiciyi pek ilgilendirmeyecek.

İşi tadında bırakın ki, cıvımasın.

Emre Türker

2 yorum:

  1. ilk iki testere (hatta 3) gerçekten iyiydi ama daha sonra çekilenler iyice suyunun suyu oldu. Yeni bir laf varya. sevmedim damak tadıma uymadı :P

    YanıtlaSil
  2. Boogie... Valla benim de hayranlık duyduğum bu filmin, gittikçe manası bozuldu. Ben yine de ilk serileri düşünüp, aklımda kaldığı şekliyle anımsayacağım. Testere halkasına şahsım olarak son verdim(umarım). Ama dayanamayıp gene de gidebilirim yeni çıkabilecek olan veya yapılması planlanacak olana, o ayrı :)

    YanıtlaSil