11 Şubat 2009

Donnie Darko (2001)

Tür: Dram / Gizem / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Richard Kelly
Süre: 113 dakika (kesintisiz 133 dakika)
Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Holmes Osborne, Maggie Gyllenhaal, Daveigh Chase, Mary McDonnell, Drew Barrymore, James Duval, Arthur Taxier, Patrick Swayze, Mark Hoffman, David St. James, Tom Tangen, Jazzie Mahannah, Jolene Purdy, Stuart Stone, Gary Lundy, Beth Grant, Seth Rogen
Tuhaf davranışlar sergileyen, içine kapanık, hayalleri ile barışık, düşündüklerini olduğu gibi cümlelere döken, kimine göre zehir gibi, kimine göre ruh hastası bir gencin öyküsü konu ediliyor. Türkiye’de “Karanlık Yolculuk” olarak adlandırılsa da, akıllarda her zaman Donnie Darko olarak kalmıştır.

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal), her sabah uyandığında, kendini kasabanın bir köşesinde uzanmış olarak bulmaktadır. Bir gün tavşan kostümü giymiş Frank isimli bir hayal arkadaşı; 28 gün, 6 saat, 42 dakika, 12 saniye sonra dünyanın sonu geleceğini söyler. Sabah yine dışarıda uyanan Donnie’yi, eve dönüşünde ilginç bir olay bekler. Odasının tam üstüne nerden geldiği anlaşılamayan bir uçak motoru düşmüş, gelen yetkililer olay hakkında hiçbir açıklama yapılmaması konusunda ailesine kâğıt imzalatmışlardır.

Hayalindeki Frank ile konuşan Donnie, kendisine verdiği talimatları yerine getirecek, bu arada zaman yolculuğu hakkında araştırma yapacaktır.

Donnie Darko, esrarengiz olaylarla süslenmiş gizemli bir bilimkurgudur. Normal anlatımlardan farklı, modern yapısıyla benzerlerinden ayrılan bir yapımdır. Bu nedenle, klasik tarz filmlerden hoşlananların ilgisini çekmeyecektir.

Bu filmde belirgin diğer karakterler ise şöyle: Annesi Rose - Mary McDonnell, büyük kız kardeş Elizabeth - Maggie Gyllenhaal, küçük kızkardeş Samantha - Daveigh Chase, kız arkadaşı Gretchen - Jena Malone, İngilizce öğretmeni Karen - Drew Barrymore.

Sıralamalarda önemli bir yerde bulunan Donnie Darko, yönetmen Richard Kelly’nin ilk filmidir.

Emre Türker

picture: impawards

3 yorum:

  1. The dreams in which i'm dying are the best i've ever had...

    Gary Jules,

    YanıtlaSil
  2. dr kelebek… Biraz açıklama yapsaydın ya :)
    Gary Jules, Donnie Darko’nun Soundtrackını (film müziği) söyleyen kişidir. Ayrıca müziğin akışı kulakta adeta dinlendirici bir huzur bırakıyor.

    YanıtlaSil