08 Ekim 2009

Zeka Oyunları

Tavsiye Oyun Siteleri
Zekâ oyunları, zihni çalıştıran önemli etkenlerden biridir. Birkaç siteye göz atalım. (Oyunlara ulaşmak için, site veya oyun isimleri üzerindeki linkleri tıklayın.)


Mükemmel bir zekâ oyunları sitesi. Şu anda 30 ayrı dilde çevirisi mevcut ve bunlardan biri de Türkçedir. Daha önce bahsettiğimiz Sudoku, Mahjongg dahil, oldukça fazla çeşit bulabilir, oyunlara saatlerce kendinizi kaptırabilirsiniz. Hafızakolik, Hafıza Oyunu, Eşini Bul, Sıralama oyunlarıyla birlikte, lumosity sitesinde ki Memory Matrix, hafıza geliştirme oyunları açısından güzel örneklerdir.

2 - flashfabrica
Japonların hazırladığı bir flash site. Burada puzzle gibi çeşitli oyunlar var. Ben 3 tanesini kısaca anlatayım.
A) Brain
Linkte açılan yerde START tuşuna basıyorsunuz.
Sonra size çok kısa bir zaman için çeşitli sayılar gösteriyor.
Yapmanız gereken, bu sayıların yerine gelen yuvarlakları, en küçükten en büyüğe doğru sıralı şekilde tıklamak. Bu arada oyun sonunda çıkan sonuç, beyin yaşınız oluyormuş. (beyin yaşına çok takılmayın)

B) Block
Çok beğendiğim ama uzun süredir rastlamadığım bir oyun. Burada size 8 başlangıç şekli veriyor. Herhangi birini işaretleyin.
Ekranda gördüğünüz bloklar, çek-bırak yöntemiyle ilerletilebiliyor.
Amaç, A bloğunu, zemindeki boşluğa kadar ilerletebilmek. Zevkli ve düşünmeyi sağlayan bir oyun.

C) Scroll Puzzle
Ekrana çıkan resimlerden birini seçiyorsunuz. Sonra START’a basıyorsunuz.
Resmi eski haline getirmek için yatay ve dikey oluşumları, sağ-sol-sağ veya aşağı-yukarı-aşağı kombinasyonlarda ilerletebiliyorsunuz.

3- popcap firmasının 2001’de geliştirdiği bejeweled oyunu,
Amaç: Aynı olan 3 şekli, dikey veya yatay olarak dizmeye çalışıyorsunuz. Yöntem, yan yana olan taşların yer değişmesi şeklindedir. Bazı çeşitlerinde, yatay veya dikey bloklar ilerletilerek de yer değiştirilebilir. Türkçe kaynaklı siteden de, çeşitli bejeweled oyunları oynayabilirsin.
East Carolina Üniversitesi araştırmacılarına göre bu oyunu oynayanların stres oranı, diğer web kullanıcılarına göre %54 daha az çıkıyormuş.

4- mindhabits
McGill Üniversitesi psikologlarından Dr. Mark Baldwin, kortizol hormonunun somurtan suratlarda daha fazla bulunduğunu fark etmiş. Mindhabits oyununda, basit şekilde gülen suratları seçmeye çalışıyorsun. Araştırmalara göre bu oyuna günde 5 dakika zaman ayıranlarda, kortizol hormonunun haftalık yüzdesinde 17’lik düşüş gözlenmiştir.

Oyun, sitesinde 19,99 $’dan satılıyor. Deneme sürümünü indirip deneyebilirsiniz. Şahsi denemelerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki, gülen suratları buldukça siz de gülmeye başlıyorsunuz. Hatırlatmakta fayda var, oyunun tüm çeşitleri İngilizcedir. Dil bilmeyen için genel anlamda anlamak zor olacaktır.

5- Tetris, artık birçok siteden kolayca ulaşılabildiği gibi, elde taşınabilir veya yüklenebilir versiyonlarını da biliyoruz. Vikipediden alınan bilgiye göre Tetris; Rus bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından 1985’te hazırlanmıştır.
Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmada travma yaşayan insanların, bu oyunu oynadıktan sonra kötü yaşanmışlıklara dönüşlerinde azalma görülmüş ve dolayısıyla daha az stres yaşandıkları fark edilmiştir.

Zihniniz açık olsun.
İyi eğlenceler

Emre Türker

Not: Yukarıdaki son 3 maddedeki oyun isimleri ve sağlık konusundaki bilimsel açıklamalar, Women’s Health (Ekim 2009/Sayfa 71) dergisinden kaynak alınmıştır.

Picture: deviantart

5 yorum:

  1. Bejeweled deli gibi oynadığım bi oyun gerçekten çok güzel :)

    YanıtlaSil
  2. ya Emre sen bunları yazıyorsun sonra ben bunlara sarıyorum ve uykusuz geceler merhaba:)

    YanıtlaSil
  3. Harika bir guide olmus Emre, eline saglik! :) Ufak tavsiye, zannimca Scrabble vb sozcuk turetme oyunlari da hem karsilikli oynanabildigi icin keyifli, hem de zeka calistiran oyunlardir. ODTU'lu bir grubun kurdugu Oyunus.com'daki oyunlar ve ozellikle scrabble turevi Wordabula, ideal!

    YanıtlaSil
  4. Daha ilkinde (gamesforthebrain)çuvalladım :(
    Yorgun ve uykusuzken oynamamak lazım sanırım bu tür oyunları.Demorilize olmak var..
    Ama zihni çalıştıran her şeye varım..
    Eline sağlık. Çok açıklayıcı ve güzel bir post yine senden ..

    YanıtlaSil
  5. Gidi Kuzgun Güdük Fare… Daha önce görmüş ama fazla ilgilenmemiştim. Eğlenceliymiş.

    küfkedisi… Öyle bir amacım yoktu :) Kendi takıldığım bulaşıcı oyunları çevreme de bulaştırmaya çalışıyorum. :)

    Eliza Doolittle… Kelime türetmeyle ilgili Boş Vakitlerin Vazgeçilmez Oyunları’nda birtakım anlatımlar yapmıştım. Scrabble, Puzzle, Satranç ve hatta Go gibi oyunlar, benim ilgi alanımdaki kutu oyunlarından bazılarıdır. Yeri geldikçe konuları ayrıca açmaya çalışacağım. Aslında insan zekâsı, kişilik ve davranış gibi konularda çeşitli anlatımlar yapıyordum ama bu oyunların zeka üzerindeki etkisinden dolayı anlatımlarıma eklemeye başladım. Bu arada ODTU’nun grubunu biliyorum. Pek tanınmamış ama dünyanın kabul ettiği zekâ oyunları üzerinde yeterince duruyorlar. Gerçekten iyi.

    Zeugma... Çok fazla insanı hırpalamayanları seçmeye çalıştım. :) Diğerleri daha da kolay. Hatta gülen yüzleri bulmak, oyun bile sayılmaz, sadece terapi. Dinç olduğun bir anda yeniden dene, tabi vaktini fazla harcamadan...

    YanıtlaSil