11 Kasım 2009

9 (2009)

Türkçe Adı: Dokuz
Tür: Animasyon / Dram / Fantastik / Bilim-Kurgu
Yönetmen: Shane Acker
Süre: 79 dakika
Karanlık odada, yemek masası üzerinde gözlerini açan yarı metalik bir kukla (9), yerde yatan insan cesedini görür. Yanında bulduğu, üzerinde sembolik işaretler olan yarım daire şeklindeki metalik parçayı alarak, büyük savaştan çıkmış görüntüsündeki yeryüzüne, yani dışarıya çıkar. Orada kendi benzeri olan 2’yle karşılaşır. Konuşamayan 9, 2’nin verdiği bir parça sayesinde sesine kavuşur. Fakat aniden ortaya çıkan ve onlara saldıran robot canavar, 2’yle birlikte 9’un sahip olduğu sembolik parçayı alarak, oradan uzaklaşır.

Yaralı 9’u, tek gözlü 5 ve diğerleri bulacaktır. 9, onlardan 2’ye yardım etmelerini istese de, liderleri buna karşı çıkar. Fakat 9, tek gözlü 5’i ikna edip karanlığa doğru yola çıkar. 2’yi kurtarma çalışmalarıyla birlikte sembolik parçanın kehanetini, teknolojik icatların savaşını ve insanlığın sonunu öğreneceklerdir.

Gelişen ve elindekilerle yetinmeyen toplum, yardımlaşma ve cesaret gibi duyguların ağırlıkla vurgulandığı bu animasyonda, mükemmel bir hayal gücü var. Filmin bir karesinde, 1939 yapımı “Wizard Of Oz” filminde Judy Garland’ın söylediği ünlü “Somewhere Over The Rainbow” şarkısını duyacak, soru sormanın ve korkularla yüzleşmenin önemini kavrayacaksınız.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. Muthis bir hayalgucunun urunu olduguna hic suphem yok, isin icine Tim Burton girince zaten akan sular durur. Hele bir de sen begendiysen, izleyecegim belli ki ama, fragmani biraz fazla karanlik, biraz urkutucu geldi bana..hadi hayirlisi! :)

    YanıtlaSil
  2. Eliza Doolittle… Beğendiğimi söyleyebilirim ama herkesin beğeneceğini söyleyemem. Çünkü genel izleyiciye hitap eden bir film değil. Yetişkinler için hazırlanmış bir bilim-kurgudur. Fakat senin tarzına uygun, beğeneceğini düşünüyorum.
    Dünya ve gelecek ürkütücü, film değil :)

    YanıtlaSil