08 Kasım 2009

Kronik Yorgunluk Sendromu

Yazar: Trudie Chalder, Kaneez Hussain
Çeviren: Mehmet Z. Sungur, Nur Velidedeoğlu Kavuncu
Sayfa Sayısı: 82
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5 cm
Yayınevi: Psikonet Yayınları

Arka kapakta ve içeriğindeki “bu rehberin amacı” bölümünde, “bu kitap, yaklaşık 10 ile 18 yaş arası genç insanlar için yazılmıştır” cümlesinin ardından, “ama daha genç ve daha yaşlı insanlar için de faydalı olabilir” diyor. Gençler için rehber sloganıyla yola çıksa da, her bireye yardımı dokunabilir.

Aylarca bitmek bilmeyen yorgunluk hissi, tıbbi nedeni açıklanamıyorsa, KYS (kronik yorgunluk sendromu) olarak tanımlanıyor. Kitabın amacı, bilişsel ve davranışçı terapi (BDT) yöntemiyle, bu problemle başa çıkmayı öğretmektir. Okuyup kenara atabileceğiniz değil, arada bir yararlanacağınız kaynaktır.

Kitap, bir günde tamamlanacak kadar kısa, uzun süre uygulanabilecek kadar geniştir. Günlük yaşantıyı planlamanın ve uyku düzenini sağlamanın faydaları üzerinde durulmuş. Bunlar, bilinen ama çoğu zaman uygulanmayan ayrıntılardır. Son bölümde, sınav endişesi taşıyan öğrencilere hazırlık niteliğinde notlar bulunmaktadır.

Kitabın fiziksel yapısına gelince: Kitabın cildi sağlamdır. Baskıdaki sayfa düzeni, şu ana kadar yayınlanmış kitaplarda pek tercih edilmeyen “iki yana yasla” yöntemiyle hazırlanmış. Yani, satır sonlarına sığmayan kelimeler, kesme işaretiyle ayrılmıyor. Bu nedenle kelimeler arası derin boşluklar, dikkat çekebilir. Fakat sondaki kelimelerin kesme işaretiyle ayrılmamış olması, okumayı kolaylaştırıyor. Standartların üzerindeki yazı tipi boyutu, küçük yaştaki okuyucuların güçlük çekmemesi için düşünülmüş olabilir.

Emre Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder