16 Kasım 2009

Zengin Baba Yoksul Baba

Yazar: Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter
Çeviren: Dilek Şendil
Sayfa Sayısı: 253
Kitap Boyutu: 13,5 x 21 cm
Yayınevi: Alfa Yayınları

Sharon L. Lechter, iyi eğitimli, eşi ve çocuklarıyla mutlu bir yaşam süren muhasebecidir. Oğlunun okulla ilgili olumsuzluklarını dinlerken, sözlerinde mantıklı cümleler bulur. Sonrasında yaptığı araştırmalarda Robert T. Kiyosaki’nin varlığından haberdar olur ve seminerlerine katılır. Bu şekilde tanışarak, eğitim ve yayın konusunda birlikte hareket etmeye karar verirler. Sharon, Kiyosaki’nin notlarını toparlamada ona yardımcı olur. Ayrıca, finans konusunda insanları eğitme ve eğlendirme düşüncesiyle, piyasaya Cashflow adlı oyunu sürerler.

Giriş bölümünde Kiyosaki, kendisine akıl hocalığı yapan iki babasından bahseder. Birincisi; evdeki iyi tahsilli, okumayı öğütleyen, sağlamcı karakterdir. Diğer ise; okuldaki öğretilenleri bir kenara koyan, parayı çalıştırmayı öğreten, fırsatçı karakterdir. 2. baba nasıl olur? Şöyle; en yakın arkadaşı Mike’ın babası, ticareti seven bir adamdır. Para konusunda bilgi olarak ne varsa ondan isteyecek ve alacaklardır. Böylece ikinci, yani fikir babası ortaya çıkar. Kendi deyimiyle; biri sosyalist diğeri kapitalist iki baba…

Robert, arkadaşı Mike’a çocukken ortaklık teklif eder. Diş macunu tüplerinden para yapmaya kalkarlar ki, bunun yasadışı olduğunu ailelerinin kahkahalarıyla öğrenirler. İşte bu girişimcilik, ikisini farklı yere taşıyan ilk adım olmuştur. Aslında bu ruh yapısı, içlerinde biraz kolaycılık yattığını gösteriyor. Gerçi kitabı okuyunca, bunu yaşam felsefesi haline geldiğini de anlıyorsunuz. Bu düşünce yapısı, herkesin taraftarı olacağı bir şey değil. Çünkü Kiyosaki, ezilenlerden yararlanmayı da fırsat olarak görüyor.

Ne için çalışmak gerek? Zenginlerin para hakkındaki bildikleri ve beklentileri neler? Kiyosaki’nin kelimelerinden bunlar daha anlamlı hale geliyor. Yazar, size okumanın önemsiz olduğunu söylemiyor. Aksine, daha fazla öğrenmeniz ve gelişmenizin gerekliliğinden bahsediyor.

Bu kitap, kişisel gelişim notlarının ekonomiyle harmanlanmış halidir. Güzel sözler okuyacak, finans dünyasını anlamaya çalışacak ve cesareti hissetmeye çalışacaksınız.

Emre Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder