22 Aralık 2009

Hababam Sınıfı (1975)

Tür: Komedi / Dram
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Süre: 90 dakika
Oyuncular: Kemal Sunal, Münir Özkul, Tarık Akan, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Kerem Arıdoğan, Ahmet Arıman, Ertuğrul Bilda, Kemal Ergüvenç, Cem Gürdap, Hayri Karabey, Hakkı Karadayı, Cengiz Nezir, Akil Öztuna, Feridun Şavlı, Ayşen Gruda, Selim Naşit

Son sınıf Edebiyat bölümü öğrencileri, yatılı hizmet veren Özel Çamlıca Lisesi’nden yıllardır mezun olamaz. Kendi tabiriyle, Hababam Sınıfı öğrencileri olarak ün yapmışlardır. Okul sahibinin sadece paraya değer verdiği, öğrenci velilerinin ise, çocuklarının eğitimi için okula para göndermekten başka hiçbir ilgide bulunmadığı bu ortamda, disiplin kalmamıştır. Öğretmenler ise, artık görev vakitlerini çoktan aşmıştır. Artık iş çığırından çıkmışken, okula yeni bir müdür muavini alınır. Aynı zamanda tarih öğretmeni olan bu öğretmen, kel Mahmut (Münir Özkul) olarak ün kazanmıştır. Hababam sınıfı öğrencileri tüm öğretmenlere kök söktürürken, bu işe dur diyebilecek tek kişi Mahmut hoca olacaktır.

Bu ilk bölümde öğretmenler; matematikçi Sıtkı, Coğrafyacı sağır Rıza, Kimyacı Kemal, Biyoloji öğretmeni ve kopya çekenlerin düşmanı külyutmaz Nemci, Felsefe öğretmeni kör Hüsnü ve Fizikçi paşa Nuri’dir.

En ünlü öğrenciler; Damat Ferit lakaplı Ferit Eker (Tarık Akan), Güdük Nemci (Halit Akçatepe), Tulum Hayri (Cem Gürdap), Domdom Ali (Feridun Şavlı), Hayta İsmail (Ahmet Arıman) ve İnek Şaban (Kemal Sunal)’dır. Bir de Hafize anayı (Adile Naşit) unutmamak lazım.

Türkiye’de unutulmazlar arasında girmiş bu film, Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Hababam Sınıfı’nın yeni versiyonları denenmiş, bu başarıyı asla yakalayamamışlardır. Yüzünüzdeki tebessüm adına, tekrar tekrar izlenmesi tavsiyedir.

Emre Türker

Picture: sinematurk

6 yorum:

  1. İlgiyle okudum. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. burda görünce izleyesim geldi.
    adsrdtyu.
    eski filmler ne güzel ya hiç bıkmadan 1000000000000000000000000000 defa izlersin simdi çekilse 2.kabak tadı verio bea anacım.

    YanıtlaSil
  3. Ne zaman rastlasam, bu yaşımda ve her seferinde oturup izlemekten kendimi alıkoyamıyorum :)
    Bu bir gerçek..
    Tadı bir başka bu versiyonuyla. Hep zevkle ve tebessümle izletiyor kendini...

    YanıtlaSil
  4. Bıkmadan, usanmadan defalarca izlediğim tek film sanırım. Çamlıca Kız Lisesi mezunu olarak çekilen mekanda okumakta ayrı bir ayrıcalık benim için :)

    YanıtlaSil
  5. Yeni versiyonlarını keşke hiç denemeselerdi..

    Üst üste sıkılmadan izlenilir her defasında da gülünür,klasiklerden vazgeçilmez..

    YanıtlaSil
  6. habam sınıfı eski versiyonu oynasın yenileri hiç iyi degiil şaban düdük necmi mahmut hocanın oynadıgı hababam sınıfını istiyorummmmmmmmmmmm

    YanıtlaSil