19 Ağustos 2010

Barry Lyndon (1975)

Tür: Dram / Romantik / Savaş
Yönetmen: Stanley Kubrick
Süre: 184 dakika
Oyuncular: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger, Steven Berkoff, Gay Hamilton, Marie Kean, Diana Körner, Murray Melvin, Frank Middlemass, André Morell
1700’lü yıllarda III. George (George William Frederick), Büyük Britanya ve İrlanda Kralıydı. Düelloda babasını kaybeden İrlandalı Redmond Barry’e (Ryan O'Neal), daha sonra hiç evlenmeyip oğluna sadık kalan annesi bakmıştı. O sıralar, Fransız istilasından çekinen İngiliz krallığında, huzursuzluk hakimdi. Savaş hazırlıkları sürerken Redmond, kendisine kur yapan kuzeni Nora Brady’e (Gay Hamilton) aşık oldu. Fakat güvenilir biri olmayan Nora, İngiliz subayı Yüzbaşı Quin’le görüşmeye başlamıştı. Birlikteliklerine müsaade etmeyen Redmond, yüzbaşıyı düelloya davet etti ve orada galip geldi. Bu çarpışma nedeniyle Redmond mutlaka cezalandırılacaktı. Yakalanmamak için annesiyle vedalaşarak Dublin’e doğru atıyla yola çıktı. Tutku sebebiyle kapıldığı rüzgârda savrulan Redmond için, böylece çok farklı bir yaşam başlamış oldu.

7 Yıl Savaşları dönemi göz önüne alınarak çekilen filmde, düzgün yetişmiş bir gencin daha sonra nasıl düzene ayak uydurmaya mecbur bırakıldığını anlatıyor. İlginç çatışma sahneleriyle birlikte, ahlaki değerlerin kaybolduğuna dikkat çekiliyor. En önemli konu ise, eşitsizlik. Hiyerarşik düzende en üstte imparator bulunur, onu kendisine bağlı soylular izlerdi. Soylular yönetimde söz sahibi olarak bedenen çalışmaz, topraklarında çalışan üreticilerden pay alırlardı. Lord, Sör gibi unvanları alanlar veya ona asillikten yetişerek sahip olanların açıkçası sırtı yere gelmezdi. Dönemi yansıtan kareler ustalıkla sergilenmiş. Eski İngiliz tarihini yansıtan film, sinema tarihinde yer edinmiş yapımlardan.

Emre Türker

Picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder