14 Ekim 2010

Mr. Nobody (2009)

Tür: Dram / Bilim-Kurgu / Romantik
Yönetmen: Jaco Van Dormael
Süre: 138 dakika
Oyuncular: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Linh Dan Pham, Rhys Ifans, Natasha Little, Toby Regbo, Juno Temple, Clare Stone, Thomas Byrne, Audrey Giacomini, Laura Brumagne, Allan Corduner, Daniel Mays, Michael Riley, Harold Manning, Emily Tilson
Rüyalarda ve hayatta karmaşa yaşayan Nemo (Jared Leto) gözlerini açtığında, zaman yanılgısına düşer. Orta yaşlı halinde 2009’u yaşadığını düşlerken, kendini yıl 2092’de 118 yaşındaki “Bay Hiçkimse” olarak bulur. “Bay Hiçkimse” teknolojinin geldiği son noktada, yaşlanması devam eden tek ölümlüdür. Doktorun terapisiyle geçmişe dönerken, geçmiş ve gelecekteki halini anımsamaya çalışacak, Elise (Sarah Polley), Anna (Diane Kruger) ve Jean’le (Linh Dan Pham) aşkın etkisiyle gelişen bir yaşam şeklinde olasılıkları gözden geçirecektir.

Mr. Nobody, psikolojide “öğrenme” ana başlığında konu edilen, klasik koşullanma ve ardından geliştirilen kavrama yöntemlerinin özeti halinde başlıyor. Olaylar, aslında aynı zihniyette ilerlemektedir. Dünyanın bir dengesi var ve bu denge, hiç beklenmeyen bir etki-tepkinin araya girmesiyle bambaşka bir hal alabilir. Filmde geçen bir Çin atasözü, bu dengenin anlatım şekli. "Tek bir kar tanesi, bambunun yaprağını bükebilir." Yaklaşık 2,5 saat süren Mr. Nobody’nin bütünü, özenle işlenmiş ve akıllıca çekilmiş sahnelerle süslenmiş. Açıkçası seyir sırasında aksiyon arayanlar, aşkın klasik durumlarından haz almak isteyenler, konunun başı ile sonu arasında düz mantıkla ilerleyen bir gelişme bekleyenler, aradıklarını çok fazla bulamayacaktır. Çünkü Mr. Nobody, psikolojinin felsefeyle yoğrulmuş halidir.

Emre Türker

Picture: impawards

1 yorum: