11 Eylül 2011

Hamakta Sallanma Keyfi Bilinçaltında Saklanıyor

Hamakta ya da salıncak tipi bahçe banklarında oturmak ve sarkaç hareketleriyle kendini boşluğa bırakmak, insanı rahatlatıyor. Peki bu salınımın yerçekim kuvvetiyle bir ilgisi var mı? Yoksa bebeklikten gelen bir salınım alışkanlığından mı keyif alıyoruz?

Bebekleri sallama dürtüsü, nesilden nesile devam eden ve devreden bir durum. Bebek ağladığında susturmak için sallama dürtüsü ortaya çıkar ve bebek/çocuk susuncaya ya da uyuyuncaya kadar bu durum devam eder. Tıbbi olarak açıklamasını yapamayacak olsam bile sallanarak uyumanın bebek için anlamını, hafifçe sersemleyerek uykuya geçme olarak tanımlayabilirim. Bebek sallandıkça kendinden geçer ve uykuya dalar. Hatta bazı bebekler/çocuklar, sallama durduktan hemen sonra uyanır. Elinde yastıkla annesinin ayaklarına uzanmak üzere bekleyen çocukları etrafınızda görmüşsünüzdür. Artık onlar için salınım olmadan uyku, biraz sıkıntılı bir dönem oluyor.

Sallanmak, içgüdüsel anlamda sizi rahatlatıyor olabilir. Birçok duygu zaten bilinçaltına yerleşen kavramlarla ilgilidir. Yetişme tarzının gelişim ve yaşamda ne derece etkili olduğunu çoğumuz biliyoruz. Belki de çocuklarını sallayan ebeveyn ayakları, beşikler, bebek hamakları ve hatta sonradan çıkan elektrikli salıncalar-ana kucakları, kişiyi gelecekte sallanmaktan keyif alan bireyler haline dönüştürüyor.

Ayrıca hepimiz dünyanın yerçekimi kanunlarından payını alan varlıklarız. Sarkaçların salınım hareketleri, yeryüzünde oluşan bu çekim kuvvetinin etkisiyle ortaya çıkıyor. Hamak üzerinde uzanarak salınım, bu çekiminden dolayı denge durumuna geçmek isteyen düzenekle de ilgili olabilir.

Sözlerimin bilimsel olarak bir açıklaması yok. Sadece sallanma üzerine bir deneme. Keyif üzerine tatlı bir düşüncede hamak keyfine dikkat çekmek istedim. Sallanarak şekerleme yapmak sizi hangi duyguya sürüklüyor?

Emre Türker

Picture: deviantart, flickr

5 yorum:

  1. Tebrikler güzel blog, daha sık güncellemelisiniz.

    YanıtlaSil
  2. fotoğrafı en başa koymuşsun, gözümü alamadım, çok güzelmiş yahu o.

    YanıtlaSil
  3. Bolat… Teşekkürler. Daha önce hemen her gün araştırmalarımı ve düşüncelerimi yazardım, şimdi hayatım fazlasıyla yoğun. Bu nedenle fırsat bulduğum her an yazıyorum.

    çıplak ayak… Gerçekten keyif almamak mümkün değil, özelikle su kenarında.

    YanıtlaSil
  4. hakkaten özlemişim. :)
    hamak, salıncak her ikiside aynı keyfi ve içinde bi yerlerde olusan o isimsz uçma hissini verir ya hani..
    ve sen zenginleştirirsin müzükle yada kitapla o anı..

    herşey sende bitiyor..

    YanıtlaSil
  5. αnтiραяα∂ιgмα… Hayalimizdeki tatlı salınımlar, düşsel şerit halinde geçen bir film görüntüsü ve ruhun şahlandığı anın sahneye yansıması. Huzura ermenin, yetişme tarzına yansıyan veriyonu bu hamak keyfi.
    Zaten ruha huzur veren, negatif iyon içermeyen her keyif, makul ölçüde fayda sağlar bünyeye.

    YanıtlaSil