21 Temmuz 2013

Nar Ağacı


Yazar: Nazan Bekiroğlu
Sayfa Sayısı: 535
Kitap Boyutu: 13,5 x 21
Yayınevi: Timaş

Trabzon ve Tebriz arasında gidip gelen; 93 Harbi Osmanlı-Rus Savaşı, 1912 - 1913 yıllarında Balkan savaşları ve Ermeni isyanları hakkında tarihi bilgiler geçen, o dönemin coğrafyasını, halkın psikolojisini tasvir eden, bolca edebiyatla harmanlanmış ve gerçekten üzerinde ciddiyetle çalışılmış bir roman.

Anlatımın derinliğinde bol tasvir var. Mesela anlatımlarında yer alan bir halı dokuma tezgâhını görüyor gibisiniz. Fakat bu derinlik öyle çok irdelenmiş ki, başlarda bocalıyorsunuz. Çünkü hikâyenin bütünü ile parçaları arasında, olmasa da olur dediğiniz bölümler mevcut. İşin içine tarih girince, olayları o bakış açısıyla tasvir etmek konuyu uzatmış. Kısaca diyebiliriz ki, edebiyat harika ama konu bunun içinde sanki biraz zayıf kalmış.

Eğer başlardaki derin tasvirleri sabırla okursanız, olaylar serisi sonralarda daha çekici bir hal almaya başlıyor. Kafanızda belirlenen görsel, hikâyenin oluşmaya başlamasıyla merak uyandırıyor ve sonları daha itinayla takip edebiliyorsunuz. Örf, adet, aşk, hasret ve vatan, tüm ruhuyla romanın içine katılmış.

O dönemin tarihi ve Trabzon’un savaştan nasıl etkilendiği konusunda bilgi sahibi değilseniz, bu romandan öğreneceğiniz çok şey var. Ayrıca içeriğinde bulunan İsmail’in yaşadıkları, duygusal bir okuyucu için gerçekten etkileyici. Edebiyatı tarihle özdeşleştirenler için güzel bir seçim.

Kitabın yazarına gelince: Nazan Bekiroğlu 1957 doğumlu, Türk Dili ve Edebiyatında Profesör olarak yaşamına devam eden ödüllü bir öğretim görevlisi. Eğitim, öğretim ve aile yaşamı içine bir hayli roman sığdırmış. Osmanlı tarihine olan ilgisi, romanlarına yansımakta ve okuyucusunu fazlasıyla aydınlatmaktadır. Bundan sonraki zamanlar içinde de, etkileyici romanlarına devam edeceği kesin…

Emre Türker

1 yorum:

  1. Çok severek okuduğum kitaplardan biri..
    tarihin içinde, hüzünlü bir aşk öyküsü..şiirsel anlatımıyla bekiroğlunun..

    YanıtlaSil