08 Eylül 2013

Pollyanna

Yazar: Eleanor H. Porter
Sayfa Sayısı: 204
Kitap Boyutu: 13 x 19,5
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Yayınları
 
Bir mutluluk oyunu hikâyesi. Aslında pek çoğumuzun bildiği ama yine pek çoğumuzun okumadığı bir kitap. Genel olarak çizgi filmlerden, hikâyelerden ve kısaltılmış çocuk özet kitaplarından derlemeler yoluyla haberimiz olan bir çocuk kitabı diye düşünebiliriz. Yıllar sonra bu kitabı tekrar elime aldım. Verdiği anafikri bir yetişkin gözüyle incelemekte fayda var.
 
Konusu şöyle: Harrington Malikânesi sahibi bayan Polly, öksüz kalan Pollyanna’nın malikaneye gelişi için hazırlıklara başlar. Çünkü kız kardeşinin kızı Pollyanna öksüz kalmıştır. Önce annesi Jennie, sonra da rahip babası John Whitter yaşamını yitirmiş, sorumluluk bilincinde olan bayan Polly ise onu hemen yanına almıştır. Bayan Polly ne kadar disiplinli ve kuralcı olsa da, Pollyanna, o kadar mutluluk düşüncesine sahiptir ki, malikaneye gelir gelmez çevresindeki herkesi etkisi altına alır. Çünkü Pollyanna, babasının ona öğrettiği “ne olursa olsun mutlaka mutlu kalmanın bir yolu vardır” prensibini benimsemiştir. Acaba Pollyanna, yaşamının bundan sonraki diliminde de hep mutlu olabilecek mi?
 
İş Bankası Yayınları, 100 temel eserdeki çocuk kitaplarını tam metinlerle yayınlarken, kitabın hemen sonuna da yazar ile ilgili küçük bir biyografi iliştiriyor ki, bu da yazar hakkında akılda kalıcı güzel bir parantez açıyor. 1868-1920 yılları arsında yaşamış yazar Eleanor Emily Hodgman Porter, Pollyanna romanını 1913 yılında yayınlamış. Bu tarihi göz önünde bulundursak, bugünkü kişisel gelişim kitaplarının ilham kaynağı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sorunlara problemle değil çözümle yaklaşma, negatiflik içinde pozitiflik arama, mutluluk için olumlu düşünme, çevredeki insanların da mutluluğu için çalışma, kimseye önyargılı yaklaşmama ve daima yardımsever olma, bu kısa çocuk romanı içinden ayıklayabildiklerim arasında gösterebiliriz. Hal böyle olunca, çocuklara tavsiye edeceğimiz gibi, kişisel gelişim kitaplarından önce herkesin bir Pollyanna okumasını da rahatlıkla önerebiliriz.
 
Emre Türker

1 yorum:

  1. çocukluğumuz kahramanı polyanna gibi bakmak isterdim doğrusu hayata..

    YanıtlaSil