01 Ekim 2014

Müzik Şeytanı

Mart, 1821. İtalya’nın önde gelen zenginlerinden Lodovico Malvezzi, kendi konağında Orfeo adında müthiş sesi olan birini saklamaktadır. Onu, Donati isimli kör bir eğitmene emanet etmiş ve bu müzik dehasını sadece kendine saklamıştır. Bir gün hizmetkârlardan Tonio, Orfeo ile kavga edince, Lodovico Tonio’yu konaktan kovar. O gün Lodovico konakta kalmaya karar verecek ve aldığı bir mektup üzerine dışarıya çıkacaktır. Fakat bir daha ne Orfeo, ne Tonio, ne de Lodovico konağa geri dönecektir.
 

Lodovico’nun kaybolması ardından onu aramaya çıktıklarında kötü bir sürprizle karşılaşırlar. Lodovico öldürülmüştür. Deliller, Orfeo ve Tonio üzerine yoğunlaşır. Fakat ikisi de bir sır gibi ortadan kaybolur. Üstelik Orfeo^yu gören sadece hizmetkâr Lucia’dan başkası da olmayınca, cinayet üzerine bir kovalamaca başlar. İçinden çıkılması zor bir bulmaca.
 
Konusu bir dedektiflik romanı olan Müzik Şeytanı, tarihten de alıntılarla birlikte yazılmıştır. Cinayetin kimin işlediğiyle ilgili oldukça fazla seçenek olduğundan, zanlı düşüncesi olayın kahramanları arasında gelip gitmektedir. Sonuna kadar bu gel gitler akılları biraz karıştırsa da, sonlara doğru heyecan tavan yapıyor. Geçmiş dönemi içine yer alan olaylar ve isimler, biraz akıl karıştırmasına rağmen, çok ustaca yazılmış bir polisiye olduğu bir gerçek.
 
Kendisi aslen bir avukat olan yazar Kate Ross, dedektiflik romanlarında ün kazanmış, fakat 1998 yılında kansere yenik düşmüştür.
 
Emre Türker
 
Ross, K. (2003). Çev. Güner, Ş.B. “Müzik Şeytanı”. İstanbul: Bilge Kültür Sanat. (1. Basım. Mart, 2013).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder